De kindercoach

Mijn naam is Viviane Verhoeven. Werken met kinderen was steeds mijn passie, daarom ben ik ook leerkracht geworden en ik ging verder op zoek hoe ik buiten klasverband vorm kon geven aan mijn liefde voor kinderen.
Sinds mijn 20ste was ik bijna dagelijks bezig met nieuwe dingen te ontdekken, te leren en mijn visie te verbreden. Door de jaren heen heb ik diverse opleidingen afgerond en bijbehorende functies uitgevoerd. Zo heb ik ervaring als leerkracht van het eerste leerjaar in het basisonderwijs en als zorgleerkracht. In mijn huidige functie ben ik de zorgcoördinator en kindercoach op één van de Brusselse basisscholen.

Opleiding
Ik volgde de 3-jarige HIVO-opleiding, de opleiding voor directeur en kindercoaching in Nederland om de nodige skills onder de knie krijgen en in te zetten in mijn job. Het idee om naast mijn werk als zorgcoördinator ook als kindercoach te werken is omdat ik meer tijd wil maken voor die individuele aandacht, zonder te merken dat we eigenlijk weer gaat over lezen, taal en rekenen. Tijden gesprekken met kinderen, merk ik dat ze echt obstakels tegenkomen in hun zoektocht naar zelfvertrouwen en hun eigen zelfbeeld. Ze moeten ook aan zoveel verwachtingen voldoen en dat brengt veel stress mee. Ik zoek antwoorden in je kind en je kind leert antwoorden in zichzelf vinden. Je kind leert zijn talenten en kwaliteiten ontdekken.

Het is belangrijk dat ik de rust kan uitstralen en me niet laat beïnvloeden door signalen van buitenaf. Het enige wat je ervoor nodig hebt is vertrouwen in jezelf en in de andere. Mijn persoonlijke stelling:

‘Denk positief, vertrouw de andere en wees open voor ideeën’

Mijn visie
De visie van mijn praktijk Lotusblauw is dat kinderen zowel krachtig als kwetsbaar kunnen zijn, net zoals de bloem. Zij hebben, naast aandacht en liefde, soms een steuntje in de rug nodig om de kracht te vinden in hun drukke leventje. Hun hoofdjes lopen vol met verschillende gedachten. Hun lijf kan vol lopen met verschillende emoties. Er zijn grote verschillen tussen de leerlingen wat betreft het kunnen leren, het tempo en de ondersteuning die ze nodig hebben om de leerstof te kunnen verwerken. Het is vaak voor iedereen dezelfde leerstof maar de weg er naartoe is anders. Met de juiste ondersteuning en advies kunnen de ouders inzien wat er nodig is om hun kind weer tot bloei te laten komen.

Mijn missie
Ik wil dat kinderen en jongeren een fijne jeugd en schooltijd hebben. Waarin ze begrijpen wat er van hen verwacht wordt en hoe ze dat moeten aanpakken. En waarin ze voor zichzelf de juiste balans kunnen vinden tussen de dingen die ze moeten en de dingen die ze leuk vinden. En waarin ze steeds meer ontdekken welke kant ze op willen met hun leven.

Ik wil de focus leggen op sociaal contact tussen kinderen en anderen. Goed leren luisteren naar andermans gevoelens, conflicten kunnen oplossen en leren samenwerken.

Bij leer-, emotionele -, sociale- en gedragsproblemen ga ik ervan uit dat een kind of puber niet ‘expres’ zo doet, kinderen willen uiteindelijk dat hun ouders trots op ze zijn. Dus dan ga ik met het kind op zoek naar de onderliggende behoefte, waarom doet het wat het doet? En samen ontdekken: ‘ wat moet je nog leren?’

De ouders
Als je ouder hulp aanbiedt en dat lukt niet altijd zoals je zou willen, kan de reden daarvoor zijn dat je reeds een geschiedenis van problemen oplossen hebt en daardoor de boom in het bos niet meer ziet. Of je zit er te dicht op, je kan niet meer de nodige afstand nemen en de rust uitstralen om tot de kern door te dringen. Kan je hierbij wel wat hulp gebruiken?

Vaak is een kortdurend traject al voldoende om verandering te brengen in bovenstaande situaties. Daar word ik blij van!

Door jou te betrekken kunnen we je kind beter helpen. Jij als ouder kan zo veranderend gedrag van je kind herkennen, beter begrijpen, er ruimte voor scheppen en/of het aanmoedigen. En misschien is er ook iets wat jij in je communicatie of de gezinsdynamiek zou kunnen aanpassen dat je kind helpt. Soms is het voldoende dat ik je halverwege het coaching traject en aan het eind een keer bijpraat. Het kan ook zijn dat je méér praktische handvatten en een vorm van oude coaching wilt. Ook dat is mogelijk en dat plan ik dan graag met je in.

Kinderen opvoeden is een uitdaging. Wil je dat je kind zich goed voelt en de problemen weer aankan? Wil je handvatten ontdekken om je kind te ondersteunen? Dan gaan we daarmee aan de slag!

Hoe gaan we te werk?
We zitten geen uren tegenover elkaar aan tafel te praten. Het kan zijn dat we aan tafel zitten in de coachkamer, op de grond of de bank, buiten een stukje wandelen of bijvoorbeeld een spelletje spelen. Er zit veel afwisseling in de invulling van mijn sessies met kinderen.

Ik zet diverse methoden en technieken in zoals samen prentenboeken lezen, tekenen, schilderen, kleien maar ook via pedagogische handpoppen, familie-, klas- en vriendschapsopstellingen met Playmobilfiguurtjes, begrenzingsoefeningen, focusoefeningen en allerhande spelletjes komen we vaak tot verrassende open gesprekken. Dit lijstje is zeker niet allesomvattend, maar geeft je hopelijk een beeld van hoe ik werk.

Je ontdekt meer over kinderen door een uur met ze te spelen dan door een jaar me ze te praten!’
(Plato, Grieks filosoof, schrijver, ca. 427 v.Chr.-347 v.Chr.)

1-op-1 counseling

Nadat je een afspraak hebt gemaakt, maken we gratis en vrijblijvend kennis. Ik wil graag meer weten over jullie persoonlijke situatie zodat we kunnen kijken wat ik voor jullie kan betekenen. Op deze manier maken we kort kennis met elkaar en zal ik jullie mijn werkwijze verder uitleggen. Wanneer er een ‘klik’ is plannen we een oriëntatiegesprek in.

Na dit gesprek maak ik een persoonlijk voorstel hoe het coaching traject eruit gaat zien. Als blijkt dat na onze gratis kennismaking een traject in gang word gezet, stuur ik u een vragenlijst. Daar gaan we, aan de hand van het formulier, kijken naar waar u of uw kind tegenaan loopt en het probleem in kaart brengen. Ik verzamel zo veel mogelijk informatie om te kijken of ik met u en uw kind aan de slag kan gaan.

In het oriëntatiegesprek gaan we dieper in op de hulpvraag zodat we aan het eind van het gesprek een gezamenlijk beeld hebben waar we ons in het traject op kunnen gaan richten. Ter voorbereiding op dit oriëntatiegesprek stuur ik jullie een formulier om in te vullen. Zo staan jullie al bewuster stil bij diverse ontwikkelingsgebieden van jullie kind.

Vervolgens vinden 3-4 sessies met je kind plaats. De eerste keer maken we vooral kennis en verken ik de situatie, het probleem en de hulpvraag met hem of haar. Vaak worden het probleem en de hulpvraag door ouders en kind net iets anders verwoord, maar komt het in de basis neer op hetzelfde. Soms verschillen de hulpvragen, maar liggen ze wel in het verlengde van elkaar. Voor mij is de hulpvraag van je kind altijd leidend en het is mijn startpunt. Ik ben er namelijk op gericht dat je kind mij vertrouwt, dat hij of zij zich gezien en uiteindelijk geholpen voelt. Alleen dan kunnen we samen succesvol zijn.

Als kindercoach leg ik bij voorkeur de focus niet op het probleem, maar juist op de kwaliteiten van het kind. Op een laagdrempelige manier leer ik nieuwe vaardigheden aan en met de juiste methodieken laat ik kinderen en jongeren ontdekken welke krachtige eigenschappen al aanwezig zijn. Samen oefenen we hoe deze kwaliteiten kunnen worden ingezet in situaties die moeilijk zijn.
Ik luister en ga met kinderen in gesprek. Zij kunnen vaker dan wij denken, zelf oplossingen voorstellen. Met counseling begeleid en coach ik ze daarbij, in mijn praktijk of online.

Na 3-4 sessies praat ik je in een oudergesprek bij over mijn inzichten en bevindingen. De informatie die ik deel, stem ik af met je kind. Aan het eind is tot nu toe altijd gebleken dat op de route ook de hulpvraag van ouders aan bod komt.

Zodra ik merk dat de coaching voldoende effect gaat hebben, overleggen ik met de ouders wanneer we kunnen afronden. Het aantal sessies dat uw kind heeft gehad is per persoon verschillend. Ieder Lotusblauwtraject zullen we op een leuke manier afsluiten, dus de tijdens laatste afspraak zullen we er een gezellige activiteit aan verbinden.
Het kan dat we toch besluiten dat er meer actie nodig is. Dit kunnen bijvoorbeeld nog een aantal extra sessies zijn, een ‘terugkom-moment’ over een paar weken of een gesprek met de school erbij.
We plannen ook een evaluatiegesprek waarbij de ouders zo nodig tips krijgen om jullie kind blijvend te ondersteunen, dan blikken we terug en kijken we vooruit met een verrekijker.

Vooraf kan ik niet precies zeggen hoeveel kindercoachsessies nodig zijn, omdat elk traject en elk kind (gelukkig) verschillend is!

Waarbij kan ik helpen?

  • Zie je dat het niet goed gaat met je kind maar vind je het moeilijk hem/haar te helpen?
  • Heeft je kind last zijn/haar emoties te reguleren?
  • Piekert je kind veel en laat hij/zij niet (veel) los?
  • Is er iets emotioneels of heftigs gebeurd zoals een scheiding of verlies? Je weet niet zo goed hoe je kind dit kan verwerken en een plek geven.
  • Maak je je zorgen om school? Lopen de resultaten en het plezier in school terug?
  • Heeft je kind moeite in sociale situaties?
  • Zie jij dat het gamen van je kind het gewone leven in de weg gaat zitten, zoals gewoon meedoen met het gezin, op tijd aan tafel komen, met vrienden spelen of sporten? En dat het niet lukt om dat te veranderen?
  • Ben je op zoek naar meer rust en harmonie in huis?
  • Twijfel je aan jezelf als ouder?
  • Zoek je je eigen richting in de opvoeding van je kinderen?
  • Wil je onderzoeken hoe het beste te handelen in bepaalde opvoedsituaties en daarbij wat tips krijgen?

Samen een uniek Lotusblauwtraject voor leerproblemen

Heb jij net dat steuntje in de rug nodig om je kind aan zijn/haar huiswerk te laten beginnen of te gaan leren voor toetsen? Bij Lotusblauw kan er individueel of in een groep met maximaal nog 2 andere leerlingen, huiswerk worden gemaakt en/of studeren voor toetsen. Het voordeel van deze begeleiding in kleine groepen is dat de kinderen van elkaar kunnen leren. Deze samenwerking laat zien dat hij/zij niet de enige is die daar moeite mee heeft. Soms lukt de planning niet. Op aandringen van de juf of meester heb je het huiswerk in je agenda gezet, maar er is vergeetachtigheid of uitstelgedrag.

Waarbij kan ik helpen?
We leren je om de lesstof als een plaatje in je hoofd zetten. Op die manier kun jij ook dingen onthouden. Of vind je de tafels zo lastig? Ook dat kun jij leren. We zetten namelijk gewoon een spiekbriefje in je hoofd!
We leren doelen stellen, een prettig huiswerkschema maken, de to-do-list en het agenda functioneel gebruiken, een grote taak in kleine stappen te verdelen, oplossingen bedenken om afleiding tegen te gaan, de juiste leerstrategieën te zoeken voor jou kind en alle andere stappen die nodig zijn.
En hierdoor gaat het beter lukken en het zelfvertrouwen groeien, niet?

Het mooiste geschenk dat je een kind kan geven, is zelfvertrouwen!

Lees de korte boodschap, klik en lees er meer over! Prijzen

Lees de korte boodschap, klik en lees er meer over! Meer voor de ouders

Bekijk deze pagina met je kind