Wie ben jij?

Super wanneer jij je goed in je vel voelt en onbezorgd, blij en gelukkig kan zijn. Maar soms zit het niet mee en ben je verdrietig, angstig of boos. Niet zo maar even want het gaat te vaak je leven mee bepalen. Je kan het zelf niet zo goed begrijpen en oplossen. Je ouders proberen je te helpen maar het lukt hen niet altijd. Dan kan je best wat hulp gebruiken van een kindercoach want we gaan toch niet bij de pakken blijven zitten?
Elk kind en elke situatie zijn anders maar wanneer je hier verder leest kan je toch bepaalde kenmerken herkennen en combineren en dat is de eerste stap…

De bij

Omdat ik sterk ben, kan ik alle werk aan maar toch durf ik niet echt voor mezelf op te komen.

Voor mijn grootte ben ik sterk en heel sociaal. Ik doe alle werk, ongeacht wat of voor wie het is.  Door samenwerking zijn we in staat tot grootse bouwwerken. Toch ben ik onzeker en durf ik niet voor mezelf op te komen. Denk ik dat ik het niet ga kunnen? Heb ik te weinig vertrouwen in mezelf?

Herken jij je zelf in deze bij?

Kun je zelfvertrouwen aanleren?
Hoe kan je jouw zelfvertrouwen vergroten? Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?

Waar komt een negatief zelfbeeld vandaan? 

Sommige kinderen zijn ‘weerbaarder’ dan anderen. Zij vinden het makkelijker om voor zichzelf op te komen, voor zichzelf te voelen wat ze willen. En daar durven ze ook achter te gaan staan.
Een weerbaar kind is assertief, durft z’n eigen stem te laten horen en durft van mening verschillen met anderen. Dat komt omdat hij/zij kan terugvallen op voldoende zelfvertrouwen en zelfwaarde om zichzelf graag te zien, los van wat anderen van hem vinden.

Je durft veel dingen niet. Je laat kansen voorbijgaan en je zoekt vaak excuses. Alleen perfect is goed genoeg en je bent erg teleurgesteld in jezelf als er iets niet lukt. Je vindt anderen veel interessanter, leuker of mooier dan jezelf. Je hebt geen zelfvertrouwen en kunt daardoor jezelf niet zijn. Maar je kunt je zelfvertrouwen versterken!

Zelfvertrouwen is essentieel als je wilt slagen in het leven. Met een beetje hulp kunnen we ook jouw zelfvertrouwen opkrikken. Zelfvertrouwen is niets meer of minder dan vertrouwen hebben in jezelf en dat kan je leren opbouwen. Gelukkig hebben we tools om het zelfvertrouwen bij een kind te versterken. Dan zal je vertrouwen hebben in je eigen kwaliteiten en die durf je te laten zien. Daarnaast sta je open voor nieuwe ervaringen en ga je een uitdaging niet uit de weg. Je rekent op je eigen krachten en je eigen inzichten. Daarbij heb je controle over jezelf. Je kunt jezelf beheersen in lastige situaties en raakt niet snel uit balans. En als je toch even dreigt te wankelen, herstel je snel weer. Je gelooft in jezelf. Je voelt dat je je dromen kunt waarmaken en dat je alle kansen aangrijpt om daar te komen waar je wilt zijn.

Het konijn

Elke dag voel ik allerlei stemmingen maar ik vind het lastig om mijn gevoelens uit te drukken.

Balen, hé… soms mag ik niet blijven spelen bij een vriendje. Ik reageer nogal druk en gespannen. Ik krop mijn gevoelens op. Dan wil ik alleen zijn omdat ik me boos en verdrietig voel en wil rusten en nadenken. Soms durf ik wel eens roepen en tieren omdat ik mijn zin niet krijg. Dit vinden ze thuis ook niet leuk! Ik wil luisteren naar mijn ouders maar vind het lastig om mijn gevoelens weg te drukken. Elke dag voel ik allerlei emoties maar niet iedereen begrijpt me. Wanneer ik mijn gevoelens uit, krijg ik een band met anderen maar laat ik een stuk van mezelf zien, hoe kwetsbaar ik ben…

Heb jij ook last om je gevoelens te verwerken?

Herken jij je zelf in het konijn?
Hoe voel jij je in je vel? Vind je het moeilijk om jouw gevoelens te uiten?
Ben je bang om vrienden en ouders te kwetsen?

Gevoelens uiten, bespreken en delen is erg belangrijk. Boosheid is een gezonde emotie. Als je boos bent, neemt je rechterhersenhelft (de gevoelens) je lichaam gewoon over. In een emotionele bui heeft het geen zin om te praten met anderen.  Kalmeer even in een rustig hoekje en zoek later naar oplossingen. Weten wat je lichaam voelt, hoe dat komt en hoe je ermee omgaat, maakt je zelfbewust en weerbaar.  Negatieve gevoelens zoals angst om naar school te gaan voor een toets, ruzie tussen vriendjes,…  wil je het liefst vervangen door positieve gedachten.  Je wil gelukkig zijn en genieten van het leven.

Samen kunnen we op zoek om die knoop in je gevoelens te ontwarren. We kunnen op zoek gaan om je zelf in alle drukte toch een beetje af te schermen voor al te veel indrukken. Je kan jezelf en je reacties beter leren begrijpen en de gevoelensknoop leren ontwarren. We kunnen daar samen zelfs op oefenen zodat jouw gevoeligheid een kwaliteit wordt.

De sprinkhaan

Ik wil altijd gamen en in de virtuele wereld zijn. Klasgenoten, school, sport… vind ik saai.

Op school heb ik weinig vrienden. Na schooltijd loop ik iedere dag naar huis om te gamen in de virtuele wereld op mijn smartphone. Na veel oefenen en herhalen beleef ik spannende dingen en word ik vaardiger in het spel. Ik  groei uit tot een sterk en machtig persoon met veel status. Mijn gameverslaving wordt een sociale verslaving waardoor de verschillende avatars in mijn game-activiteit de overhand gaan nemen in mijn leven.
Hierdoor krijg ik meerdere conflicten op school en thuis waardoor ik me steeds meer opsluit in mijn kamer. Ik plan steeds minder tijd om mijn huiswerk te maken, mijn lessen te leren of te gaan sporten met vrienden. Op school voel ik me moe en uitgeput en kan ik mijn hoofd niet bij de les houden. Mijn punten gaan zienderogen achteruit.

Verlies jij ook jezelf in de virtuele wereld? Of lig je in de knoop door pesten via de sociale media?

Herken jij je zelf in een sprinkhaan?
Vind je online contact met elkaar leuker?
Dreigt het uit de hand te lopen? Is gamen jouw enige hobby?

Je maakt snel online vrienden. Je bent creatief en je kan snel beslissen tijdens het gamen en… je vindt gamen super? Je weet wel dat alle vrije tijd die je besteedt aan gamen de oorzaak is dat je andere zaken verwaarloost.

Games steken vernuftig in elkaar. Via slimme beloningsmechanismen in de games zorgt het beloningscentrum in je hersenen voor een goed gevoel. Spelers vanuit de hele wereld voeren hierin constant een strijd met elkaar en willen het liefste winnen. Door te gamen maken de hersenen dopamine en adrenaline aan. Deze stoffen zorgen voor dat prettig gevoel waar het lichaam op een gegeven moment aan gewend raakt. Wanneer je dan stopt met gamen, mist je lichaam deze stoffen, waardoor de drang om weer te gaan spelen groot is.

Sommige gamers hebben geen tot weinig vrienden en hopen deze online te vinden. Anderen verwaarlozen hun eigen vrienden doordat ze zich verliezen in die games. Tegenslagen in het echte leven gaan ze uit de weg.

Maar geen paniek! Nieuwe routines zullen je vrije tijd weer meer structuur geven en zo ga je ook andere talenten herontdekken en meer tevreden zijn over jezelf.

Ook cyberpesten is een groter probleem dan ooit. Via mail, berichten en sociale media kunnen gemene woorden en foto’s, leugens en valse geruchten verspreid worden. Ben je slachtoffer van online pesterijen? Vind je het vaak moeilijk om tegen volwassenen te vertellen wat er precies aan de hand is? Voel jij je vernederd of ben je bang dat je smartphone, tablet en internetprivileges zullen worden afgenomen? Of ben jij de pester en wil je het weer goed maken?

Wij kunnen je helpen om uit zo’n situatie te komen. Basiskennis en mediawijsheid over de systemen die gebruikt worden in WhatsApp, TikTok en andere sociale media maken veel duidelijk. Inzichten over online pesten en cybercriminaliteit kunnen je versterken om de situatie de baas te kunnen.

De vlinder

Ik fladder van bloem naar bloem maar mijn werk moet perfect zijn. Pas dan ben ik tevreden.

Ik sta voor transformatie. Voordat ik kan rondfladderen moet ik een hele weg afleggen: eerst was ik een eitje en dan veranderde ik in een kleine rups die zich vol vreet met zoveel mogelijk bladgroen. Als volwassen rups was ik geelgroen en wanneer ik dik genoeg werd, verander ik in een pop. Daarna verliet ik mijn cocon en werd ik deze mooie vlinder. Ik ben zo tevreden dat ik dat allemaal kon!

Nu fladder ik van bloem tot bloem en overal doe ik mijn uiterste best om mijn taak perfect uit te voeren. Dat is een mooi plan, niet? Een plan waarin ik hoge verwachtingen heb voor mezelf want ik voel me immers verantwoordelijk voor alles en iedereen. Ik denk dat iedereen dat ook verwacht van mij!

Heb jij ook het gevoel dat volwassenen hoge verwachtingen over je hebben?

Voel jij je verantwoordelijk voor alles en iedereen?
Leg jij de lat ook zo hoog?
Kan je alleen maar tevreden zijn met de hoogste cijfers?

Ja, we vinden het fijn als dingen perfect zijn. Goed presteren willen we allemaal. Je combineert doorzettingsvermogen, oog voor detail en empathie om elke situatie nog beter te maken. Pas als je nauwkeurig werkt, lever je kwaliteit. Maar als perfectionist ben je nooit klaar want je wilt je constant verbeteren. Je spiegelt je aan de topsporters, dokters…

Jij wil alles ook supergoed doen, steeds de beste zijn en alles als pietje precies aanpakken, zelfs in je rustpauzes laten die dingen je niet los. Die grenzeloze inzet brengt druk, stress en chaos mee. Je hebt angst om te falen, de controle te verliezen of onvoldoende waardering te krijgen. Je put jezelf uit.

Op een speelse manier leer ik je kennen en kan ik je beter inschatten. Door samen het probleem te erkennen, kunnen we naar oplossingen zoeken en leer je evenwichtige keuzes te maken waarin je jezelf ook de kans gunt om te falen. Want ook dat is oké! Dat is een plan waarin je gewoon helemaal jezelf mag zijn en in je volle levenskracht staat. 

 De eend

Ook al kan ik vliegen, zwemmen en stappen, toch heb ik het gevoel dat ik er niet bij hoor.

Ik ben een eend met een blauwe bek en een stekelstaart. Op zich wel bijzonder, niet? Maar de anderen lachen me uit omdat ze dat niet kennen. Ze kijken enkel naar mijn blauwe bek en ze vinden die raar maar ik vind die best prachtig! Ik ben een buitenbeentje. Ik kleur niet binnen de lijntjes maar ik heb veel energie en fantasie.

Mijn leeftijdsgenoten willen mij niet beter leren kennen. Ze fluisteren altijd geheimpjes in elkaars oren die ik niet mag horen. Dan voel ik me verdrietig en weet ik niet meer hoe ik me moet gedragen. Ze zeggen dat ik de rust verstoor, dat ik geluiden maak. Dit maakt me ook nog onzeker.

Vind je het ook vervelend dat je wordt bekeken als de vreemde eend in de bijt?

Twijfel jij ook of je er wel bij hoort?
Vind je dat de anderen je niet naar waarde schatten?
Heb jij soms ook moeite om in het rijtje te lopen?

Vaak zijn anderen bang voor wie of wat ze niet kennen. Ze weten niet of er gevaar, concurrentie of confrontatie van uit gaat. Hoe kleiner hun eigen wereld, hoe banger ze zijn. Daarom spotten anderen soms met wie of wat ze niet kennen omdat dat voor henzelf zelfvertrouwen geeft. Je kan dus denken: ‘neen, ik ben niet raar, jij bent niet misschien veel gewoon…’

Hoe saai zou het zijn dat iedereen gelijk was? Hoe saai zou het zijn moesten alle eenden er uitzien als een badeend: geel zijn met een rode bek? Maar naast verschillen merk je ook vele overeenkomsten en relaties tussen elkaar. Je bent perfect zoals je bent.

Met de juiste begeleiding zal je groeien tot een groot mens en krijg je de tools om met die vijandige opmerkingen om te gaan. Wanneer de anderen je beter leren kennen, gaan ze je anders zien.

Ik heb vaak te veel energie!De muis

Ik loop snel en kijk steeds naar alles rondom mij. Ook wanneer ik stil moet zijn, ben ik afgeleid.

Ik ben energierijk en erg vrolijk, verstandig, bereidwillig en heb een grote snoeplust. Ik hoor scherp, ruik op grote afstand en zie voortreffelijk goed maar ik kan me niet focussen. Ik ben namelijk snel afgeleid en kan me dus niet zo goed kan concentreren. Zeker niet in te stille of te drukke ruimtes.

Wanneer er een toets komt, lijkt het alsof de gordijnen voor mijn hersens sluiten. Dingen die ik echt wel kan, lukken plots niet meer. Dan geef ik vaak domme antwoorden. Alhoewel ik me goed voorbereid heb, behaal ik geen goede resultaten. Mijn aandacht verslapt ook wanneer ik tijdens de lessen moet opletten. Mijn gedachten gaan alle kanten op. Raar … want naar een film kijken lukt me wel.

Herken jij jezelf in deze muis?

Kan jij je ook niet focussen op een taak?
Weet je plots niet meer wanneer er een vraag gesteld wordt?
Vind je het moeilijk om stil te zitten?

Eén van de belangrijkste zaken die je nodig hebt om te kunnen leren, is concentratie. Wist je dat muizen meesterlijke atleten zijn: ze klimmen, rennen en springen als de besten. Ze zijn beweeglijk als de beste. Maar van hen verwachten we ook dat ze stilzitten in de klas en leren schrijven en rekenen…

Wanneer jij ook moeite hebt om stil te zitten, kunnen we samen naar vaardigheden zoeken die je leren om de opdrachten naar verwachting op te lossen. Structuur brengt de nodige rust in je hoofd. Daar kunnen we samen naar op zoek gaan. Een slim plan opstellen, de werkruimte aanpassen  zodat ze voor jou meer rust biedt en manieren zoeken om je taken te organiseren, zorgen er voor dat je stilaan meer greep krijgt op de dingen. Zo kan je beter plannen en organiseren.

Langzaam zal je manieren ontdekken hoe je met een tevreden gevoel het doel kan bereiken. Nu je  weet hoe je de concentratie en focus kan verbeteren, is het tijd om te gaan oefenen.

De vis

De hele dag zwem ik rond, ik doe mijn best en toch lukt leren niet altijd even goed!

Ik ben positief en ik haal vaak het beste in anderen naar boven. Zij moedigen mij ook wel aan maar sommige dingen lukken niet even snel als bij hen. Ook al doe ik mijn uiterste best, sommige zaken kan ik niet gewoon goed vatten!

Thuis werk ik hard voor school: ik studeer lang, maak netjes alle taken en in de klas let ik goed op. Ook al wordt alles meer dan één keer uitgelegd, toch begrijp ik het nog niet. Op de duur durf ik het zelfs niet meer te vragen. Mijn ouders helpen me wel maar ik moet het toch zelf kunnen?

Herken jij jezelf in deze vis die sommige dingen maar niet onder de knie krijgt.

Heb je een duwtje in de rug nodig?
Heb je extra uitleg of tijd nodig om je werk af te krijgen?
Ben je rommelig en chaotisch in je gedachten?

Er loopt duidelijk iets mank om bepaalde leerstof te vatten. Je begrijpt meestal heel goed ‘wat’ je moet doen, maar worstelt met het ‘hoe’. Waaraan ligt dat?

Het kan dat je talent ergens anders ligt, maar met de juiste studiemethode gaat het toch beter lukken. Elk stapje verbetering leidt weer een andere, soms grotere verbeteringen in!

Bij het vastlopen in het leerproces kan ik je de nodige tools aanbieden zodat je de leerstrategieën verder ontwikkelt. Je zal sterker in je schoenen staan. Daarom is het belangrijk om executieve of uitvoerende functies te stimuleren. Deze functies bevinden zich vlak bij elkaar in het voorste gedeelte van je brein, achter je voorhoofd. Dit is het deel van je hersenen dat als laatste volgroeid is. Die ontwikkeling gaat natuurlijk geleidelijk en misschien loopt die ontwikkeling van jou wat trager dan bij de anderen. Maar zonder goede executieve functies kan je jouw intelligentie niet optimaal inzetten. We kunnen samen oefenen om die ontwikkeling te stimuleren.

Ik kan je helpen door interventies voor te stellen en je leerstrategieën te geven. Daardoor wordt de hoofdzaak geraakt. En zodra die helder en duidelijk is, pakken we het rekenen en/of de taal aan. Dan wordt oefenen relevant en weet je wat je nodig hebt om te leren.

We kunnen niet overal goed in worden maar
we kunnen wel overal beter in worden
!”

Naar de Lotusblauw kindertool?